Jollof Rijst – Mali

Jollofrijst behoort tot de meest bekende gerechten van West-Afrika, niet alleen omdat het zo lekker is en gemakkelijk te maken, maar omdat de ingrediënten in de westerse landen verkrijgbaar zijn! De oorsprong echter blijft een twistpunt tussen diverse Westafrikaanse landen. Er zijn heel veel regionale varianten, maar dit is zoals mijn moeder het klaarmaakt!

Ingrediënten voor 4 – 6 personen:

500 g mager rundvlees of kip
zout naar smaak
gemalen witte peper naar smaak
plantaardige olie om te bakken
1 l bouillon of water met 3 verkruimelde bouillonblokjes
3 flinke uien
4 teentjes knoflook, fijngehakt
2 – 3 Spaanse pepers, fijngehakt
4 grote tomaten, geblancheerd, ontveld en fijngestampt
45 g (3 eetlepels) tomatenpuree
250 g diverse fijngesneden groenten, bijvoorbeeld wortelen, sperziebonen, paddestoelen en paprika’s
500 g langkorrelige rijst
kropsla, peterselie of verse koriander en hardgekookte eieren ter garnering

Bereiding:

Snijd het vlees in blokjes of reepjes van 5 cm en bestrooi deze met zout en peper. Dek het vlees af en laat het zo 1 tot 2 uur staan.
Verhit de olie in een koekenpan en bak de stukjes vlees bruin. Schep ze dan uit de olie en leg ze in de bouillon in een grote pan met een dikke bodem. Laat dit bij lage temperatuur trekken tot het vlees zacht wordt. Neem dan de pan van de warmtebron.

Laat het teveel aan olie uit de koekenpan lopen, zodat er genoeg overblijft om de uien, knoflook en pepers goudbruin in te bakken. Voeg tomaten, tomatenpuree, de helft van de groenten en 250 ml van de bouillon waar het vlees in zit toe aan de kruiden. Roer dit goed door, breng het geheel op smaak en laat het 5 tot 7 minuten bij lage temperatuur pruttelen. Voeg deze groentesaus toe aan het vleesmengsel in de pan en laat dit alles zachtjes pruttelen. Roer er tn slotte de ongekookte, langkorrelige rijst door. Maak op smaak af, doe een deksel op de pan en laat het bij lage temperatuur ongeveer 15 minuten zachtjes pruttelen.

Schik de resterende groenten op de rijst en laat dit pruttelen tot de rijst alle bouillon heeft geabsorbeerd en rijst en vlees gaar zijn. Mogelijk moet er nog eens wat water over gesprenkeld worden om te voorkomen dat de rijst droog kookt voordat het geheel gaar is. Doe dit met kleine beetjes van ongeveer 250 ml water met zout.

Warm serveren, gegarneerd met fijngesneden sla, peterselie of verse koriander, en hardgekookte eieren.