Maasa – (Engels recept)

Maasa – (Engels recept)

Ingredients voor ongeveer 12 stuks (afhankelijk van grootte)

4 dl melk (2cups milk)
0,25 dl kokend water (1/4cup boiling water)
30 gram suiker (2Tbsp sugar)
2 Theelepels (10 gram) Actieve droge gist (2tsp active dry yeast)
220 gram gierstmeel (2cups millet flour)
320 gram rijst bloem (2cups brown rice flour)
15 gram bakpoeder (1Tbsp baking powder)
Olie (vegetable oil, for frying)
Poedersuiker (powdered sugar, for dusting)

Instructies (instructions):

Voeg het kokende water toe aan 1 dl koude melk. Laat de mix afkoelen tot die warm is en niet meer heet.
Voeg de suiker en de gist toe en laat het een paar minute rusten totdat het schuimend is.
Mix vervolgens de bloem, rijstbloem en bakpoeder.
Voeg de gegiste melk bij de de bloem-mix.
Voeg nu beetje bij beetje, tot een dikker beslag is ontstaan, de resterende 3 dl melk toe.
Laat het beslag nu op een warme plek, afgedekt (onder een theedoek), tussen de 30 en 45 minuten rusten.
Wanneer het beslag lekker luchtig en gerezen is, is deze klaar om, per eetlepel vol, in de koekenpan te bakken.
Laat ze na het baken uitlekken op een (papieren?) doek en geef ze een laagje poedersuiker mee..

First, add boiling water to 1/2 cup cold milk. The resulting mixture should be warm but not hot. Add in the sugar and yeast. Set aside for a few minutes until frothy.
Next, whisk together millet flour, brown rice flour, and baking powder.
Combine the yeasty milk mixture with the flour mixture. Add the remaining 1 1/2 cups milk, a little at a time, stopping when you reach a thick batter. Now, let the batter sit in a cozy, warm spot… covered … for about 30-45 minutes.
When the batter is fluffy and bubbly and grand, pan fry the maasa by the spoonful in 1/8″ hot vegetable oil, until golden brown. Turn once.
Drain the crispy-on-the-outside-soft-on-the-inside Maasa on paper towels and dust with a heavy coating of powdered sugar.